Het mooie wandeleiland Skyros is een oase van rust. Dit eiland wordt alleen door Ross Holidays aangevlogen en hebben daar verschillende mooie locaties  geboekt. Het eiland is ook goed bereikbaar met een  bootverbinding omdat het dicht bij de kust ligt.
 
Skyros bezit een beperkt openbaar vervoer. Wil je alles op je gemak bekijken is een huurauto of scooter onmisbaar. Skyros, het minst bekende eiland van de Sporaden en daarom nog zo authentiek en traditioneel. Kom en geniet van dit mooie nog ongerepte eiland.
 
 
  
         Waarom naar Skyros ?
  1. Een perfect wandeleiland
  2. Heel veel mooie stranden om te ontdekken.
  3. Een goed wegennet
  4. De rust en de ruimte die dit eiland uitstraalt door weinig toerisme.
  5. Er zijn alleen maar Nederlanders want Ross Holidays is de enige touroperator die deze bestemming aanvliegt.
  6. De mooiste tijd voor een vakantie op Skyros is het voorjaar wanneer alle bloemen uitbundig in bloei staan.
  7. Gewoon een mooi eiland wat je gezien moet hebben.
  8. Een zeer aangenaam klimaat vanwege zijn ligging.
 
 
 
 

 
Voor wie dit eiland als reisdoel uitkiest zal een wereld van rust en authenticiteit open gaan. Het eiland kent nog weinig toerisme en behoudt daardoor zijn eigen karakter. Veel Grieken van de vaste wal hebben hier een tweede huis. Tijdens het hoofdseizoen of bijvoorbeeld met Pasen als iedereen naar zijn eiland terugkeert  om het paasfeest te vieren.
Dan is het eiland afgeladen vol met Grieken. Dit is bij hun het zelfde als bij ons oud en nieuw. Dan komen alle Griekse families bij elkaar en dan is er aanmerkelijk meer drukte op het eiland. Na de Pasen is de rust volledig teruggekeerd tot het hoofdseizoen van juli en augustus is aangebroken.

Tot zo lang zijn er veel meer geiten dan mensen die hier rijkelijk van de vegetatie genieten wat volop aanwezig is. Voor ons als toerist het ultieme moment om van dit heerlijke eiland te genieten.
 
Het landschap is afwisselend. Het bezit bossen afgewisseld door een weids glooiend landschap waar wegen en paden doorheen meanderen die zo prachtige wandelroutes vormen.
Nico Sikkens heeft voor dit landschap van Skyros een treffende benaming gevonden, hij noemt het een ''Bijbels Landschap''. Een mooiere uitspraak kunnen wij er niet voor bedenken.
 
 
Dat Skyros nog zo authentiek is ligt aan de onbekendheid van dit eiland in de Sporaden. De massa gaat meer naar Kreta en andere Griekse eilanden die een grotere bekendheid genieten. Natuurlijk is daar meer te beleven maar helaas is de Griekse sfeer daarmee een beetje om zeep geholpen. Ik hoef geen broodje van Kootje en een partij disco's.
Deze eigenschappen zijn voor bijvoorbeeld Kythera en Skyros uniek en dat moesten we ook zo maar houden.  De bevolking op Skyros is erg vriendelijk en een kijkje in hun huis nemen is geen vreemde zaak voor hun. Zij nemen het toerisme in de arm maar willen het wel zeer kleinschalig houden om daarmee hun eigen identiteit niet te kunnen behouden.
 
Skyros-stad, of ook wel Chora genoemd, ligt tegen een berg aan gebouwd alsof het zo uit de hemel is komen vallen. De kleine huisjes in cyladen wit bieden van boven af gezien een prachtig schouwspel. De stad zelf heeft veel kleine straatjes die voor auto's ontoegankelijk zijn alleen de scooter komt bijna overal. Hier en daar vind je winkeltjes en kleine tavernes. Het straatbeeld is steeds weer een verrassing als je er doorheen loopt.

Ons appartement was in Magaziá, grenzend aan Skyros-stad.
De naam Magaziá, of vrij vertaald magazijn, vindt zijn oorsprong in het feit dat de bevolking hier vroeger hun levensmiddelen bewaarde. Nu is Magaziá samen met Mólos en Girísmata aan elkaar verbonden door een schitterend zandstrand waar zich tavernes en restaurantjes aan bevinden. Dit strand is wel enkele kilometers lang.
Skyros stad en Linaria vormen samen de twee grootste plaatsen van 

het eiland waar het merendeel van de ongeveer 3500 inwoners wonen. De rest zit verder verspreid over de andere kleine dorpjes. Naast het zandstrand bij Skyros-stad heeft Skyros nog veel meer kleine en grotere stranden met het bekende heldere azuurblauwe water waar je met gemak de bodem kunt zien.
 

Zicht op het dorp Magaziá genomen vanaf de stenen trap die naar Skyros-stad leidt.

 
De veerboot is in het bezit van de eilanders van Skyros. Deze boot onderhoudt vanuit Linaria de verbinding met Kimi. De plaats Kimi ligt op het schiereiland Evia. Van daaruit is het nog een lange bustocht voor je in Athene bent.
Het viel ons al een paar keer op dat er steeds dezelfde klassieke muziek gespeeld werd als de boot aanmeerde. Dit bleek de gewoonte te zijn om de aankomende mensen te verwelkomen. Pas later zijn we er achter gekomen dat het een stuk van Richard Strauss is met de welluidende naam "Also sprach Zarathustra". 
 
 

Ferry boot Linaria - Kimi

 

Aankomst en vertrek van de boot in Linaria naar het schiereiland Kimi.

Dit gaat met de nodige hektik gepaard maar kort na die tijd is alle rust weer terug gekeerd op de pier tot de volgende boot komt.
 

Tijdens de aankomst wordt er klassieke muziek van Richard Strauss gespeeld als verwelkoming.

 
Al eerder is op deze site de naam van Nico Sikkens al gevallen.
Nico woont al jaren op Skyros, spreekt uitstekend Grieks en heeft zich verdiept in de geschiedenis van dit eiland. Hij weet hier dan ook bijzonder veel van te vertellen. Toen wij Nico toevallig in Magaziá tegen het lijf liepen bood hij aan om een kleine rondleiding door de stad te doen. 

Later is dat dat nog een rondrit over het hele eiland geworden waardoor we veel gezien en gehoord hebben over Skyros dank zei veel tekst en uitleg ter plaatse van Nico..
 
Hier is Nico  Sikkens (links) actief met één van de rondleidingen over het eiland. Via hem zijn we in korte tijd veel over de bewoners en hun eiland te weet gekomen.
 
Met deze beelden wil je  gelijk wel je wandelschoenen pakken en op het vliegtuig stappen.

De omgeving is hier echt geweldig voor. Ruim uitzicht en verdwalen kan niet

 

Veel plezier op Skyros

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
weer
verhuur